از آنجایی که طراحی و چیدمان مناسب منزل و محل کار، یکی از مهمترین فاکتورهای سبک زندگی دنیای امروز محسوب میشود، طراحی داخلی به عنوان یکی از مشاغل مهم در زمینه تجارت جهانی، پا به عرصه ظهور گذاشته است و پیشبینی میشود که در سالهای آینده، بهعنوان یکی از بزرگترین بازارهای اقتصادی جهان، رشد قابل توجهی بیابد. در این گزارش مرور مختصری خواهیم داشت بر صنعت طراحی دکوراسیون داخلی، جایگاه فعلی آن در جهان و هزینههای مربوط به طراحی و دکوراسیون.
طراحی دکوراسیون داخلی، یکی از مهمترین تجارتهای روز دنیا به شمار میرود که با توجه به ساخت و سازهای متنوعی مانند منازل، بیمارستانها، ادارات، هتلها و... بیش از گذشته مورد نیاز جامعه جهانی است. طراحان داخلی، با رعایت اصول ایمنی و سلامت و با توجه به زیرساختها و اتصالات داخلی و بیرونی یک مکان، به طراحی دکور آن میپردازند که شامل طراحی دیوارها، کف، سقف، مبلمان، رنگآمیزی و چیدمان مناسب است.
امروزه طراحی داخلی بهعنوان یک رشته کاملا حرفهای، متخصصان مخصوص به خود را دارد و از طرفی، به خاطر بالا رفتن سطح زندگی و اهمیتی که به زیبایی و تناسب محل کار و زندگی داده میشود، این حرفه نیز جایگاه ویژهای در سطح جهان پیدا کرده است. اگرچه طراحی داخلی جزو مشاغل تقریبا نوپا در جهان به شمار میرود که بیش از 100سال از عمر آن نمیگذرد، اما با توجه به رشد ساخت و ساز اماکن مسکونی، اداری، بهداشتی و تفریحی و همچنین به دلیل بالا رفتن سطح زندگی مردم، انتظار میرود که در سالهای آتی این صنعت رشد بیشتری نسبت به گذشته داشته باشد.
آمریکای شمالی، اروپا و آسیا بازارهای اصلی این صنعت در جهان محسوب میشوند و خصوصا در کشورهای ایالات متحده آمریکا، آلمان، ژاپن و چین رشد چشمگیری پیدا کرده است. بهعنوان مثال پروژههای طراحی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به مبلغی نزدیک به 7.98 میلیارد دلار در سال 2015 رسیدهاند که ناشی از تقاضای روزافزونی است که برای ساخت و ساز هتلها، مدارس، بیمارستانها و... در سالهای اخیر، در این مناطق به وجود آمده و همین امر است که خاورمیانه را به یکی از هیجانانگیزترین مناطق جهان برای طراحان و معماران داخلی تبدیل کرده است که قابلیت زیادی برای سرمایهگذاری در این صنعت دارد.
بازیگران اصلی
در حال حاضر کمپانیهای بزرگی در سطح جهان به این صنعت اشتغال دارند که میتوان به شرکتهای زیر اشاره کرد: استودیوی A+o یک شرکت طراحی داخلی واقع در سانفرانسیسکو است که در سال 1990 تاسیس شده و در حال حاضر یکی از شرکتهای برجسته طراحی داخلی محسوب میشود و شرکتهای آمریکایی بزرگی مانند ایبی، لوی استروس و ویلیام سونوما از مشتریان آن هستند. همچنین شرکت طراحی ایای، نیز از جمله شرکتهای معتبر طراحی جهان به شمار میرود که در سال 1984 تاسیس شده و به طور انحصاری روی طراحی فضای داخلی متمرکز شده است. شرکت دیبیاندبی(DB&B) نیز از جمله شرکتهای پیشرو آسیایی در زمینه طراحی و دکوراسیون به شمار میرود که مقر اصلی آن در سنگاپور بوده و در کوالالامپور، شانگهای، هنگکنگ، پکن و مانیل نیز شعبه دارد. این شرکت طراحی با 20کارمند کارش را شروع کرده است و در حال حاضر بیش از 450پرسنل دارد.
دستمزدهای طراحان
امروزه طراحی داخلی و تغییرات دکور، در سطح جهان هواداران بسیاری پیدا کرده است، بسیاری از مردم برای گرفتن مشاوره جهت طراحی منزل یا محل کار خود به این متخصصان مراجعه میکنند، به طوریکه هزینههای مشاوره، چیدمان دکور و طراحی با هم متفاوت است. یک طراح میتواند تنها با گفتن ایدههای خود نیز کسب درآمد داشته باشد. نرخ طراحی و دکوراسیون میتواند بین 500 دلار تا 10هزار دلار در نوسان باشد، ضمن اینکه برخی از طراحان و دکوراتورها بهصورت ساعتی نیز کار میکنند و برای هر ساعت هزینهای بین 35 تا 500 دلار را در نظر گرفتهاند که این نوسان قیمت مربوط به کیفیت کار و همچنین اعتبار شرکت طراحی یا طراح است.
البته کمترکسی پیدا میشود که هزینه طراحی و دکوراسیون منزلش به مراتب بیشتر از بودجهای باشد که برای خرید مبلمان و لوازم دیگر منزل صرف کرده است، براساس گزارش سایت «homeadvisor» میانگین هزینهای که برای طراحی منازل در نظر گرفته شده است، حداقل آن 600دلار و حداکثر آن 14.842هزار دلار شمرده شده است و در این میان، اکثر خانوادهها مبلغی بین 1882دلار تا 8466دلار را برای طراحی و دکور منزل خود هزینه میکنند.
طراح داخلی می تواند در شرکت های مشاوره طراحی کار کند. همچنین می تواند به صورت مستقل کارکرده و یا به صورت پروژه ای با شرکت های طراحی قرارداد ببندد. در صورت داشتن تجربه بیشتر، می تواند به کارهایی مانند طراحی صحنه تئاتر، طراحی نمایشگاه ها و غیره بپردازد. به دلیل کمبود اساتید معماری داخلی در دانشگاه های کشور، افراد علاقه مند به تدریس، می توانند با ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، جذب دانشگاه ها شوند.
در خصوص وضعیت بازار کار و فرصت های شغل طراح داخلی آمار دقیقی در دسترس نیست. حوزه طراحی داخلی و دکوراسیون در منازل، شرکت ها و غیره، در سال های اخیر از سوی مردم مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. به دنبال آن بازار کار بهتری نیز پیش روی طراحان داخلی خواهد بود. البته با توجه به رقابت شدید در این شغل، افرادی که دانش، تخصص، مهارت و تجربه لازم و کافی را دارند، می توانند در این بازار کار موفق شده و درآمد خوبی کسب کنند.
شغل طراحی داخلی در ایران با مسایل و مشکلاتی روبرو است که برخی از آنها عبارتند از
۱- تعداد دانشگاه های اندک و ظرفیت محدود آنها در جذب دانشجو در رشته معماری داخلی
۲- کاربردی نبودن دروسی که در دانشگاه ها در رشته معماری داخلی تدریس می شود که منجر به نبود مهارت کافی در فارغ التحصیلان آن می شود.
۳- حضور تعداد زیادی افراد غیرمتخصص در شغل طراحی داخلی و ارائه کارهایی با کیفیت پایین – این امر منجر به محدود شدن فرصت های شغلی برای طراحان داخلی مجرب شده و سطح و کیفیت عمومی کارها را کاهش می دهد.
۴- تقلیدی بودن بسیاری از طرح ها و الگوهای مورد استفاده در شغل طراحی داخلی و بومی نبودن آنها
۵- عدم درک کافی مردم از اهمیت طراحی داخلی منازل، شرکت ها و غیره و تاثیرات مثبت آن در زندگی و کارشان
وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :
آمریکا – میزان رشد استخدام در شغل طراحی داخلی در بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ در آمریکا، ۱۹ درصد ( بیشتر از رشد متوسط همه مشاغل، ۱۴ درصد) پیش بینی شده است.
استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام شغل طراحی داخلی در مقایسه با متوسط همه مشاغل (۱۰٫۲ درصد)، ۸۹٫۳ درصد رشد داشته است. پیش بینی می شود در سال های آتی رشد متوسطی را داشته باشد.
میزان درآمد طراح داخلی
در خصوص میزان درآمد طراح داخلی در ایران آمار درستی در دسترس نمی باشد. به طور کلی میزان درآمد طراح داخلی به تخصص، مهارت و تجربه او بستگی دارد. طراحانی که در شرکت های خصوصی استخدام شده اند، درآمدهای متفاوتی دارند. طراح داخلی که خود یک شرکت مستقل راه اندازی می کند، درآمدش به میزان فعالیت و تعداد سفارشاتی که از مشتریان می گیرد، وابسته است
در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد طراح داخلی نیز استخراج شده است.
برای طراح داخلی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. یک طراح داخلی در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۶۴۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۱۹۴۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۱۰۰۰۰۰۰ تومان را داشته است. در تصویر زیر می توانید درآمد طراح داخلی را با تعدادی دیگر از مشاغل هنری مقایسه کنید.
همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جمله طراح داخلی می باشد، در بخش دیگری از این پژوهش، درآمد طراح داخلی از نظر سابقه کاری مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که در تصویر زیر مشخص است با افزایش سابقه کاری، درآمد و حقوق طراح داخلی نیز افزایش می یابد.
توجه داشته باشید که تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.
میزان درآمد طراح داخلی در برخی کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا – میزان متوسط درآمد سالانه در سال ۲۰۱۰ برای شغل طراحی داخلی ، ۴۶٫۲۸۰ دلار (متوسط درآمد همه مشاغل ۳۳٫۸۴۰ دلار) و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۴۷٫۶۰۰ دلار بوده است.
استرالیا – میزان متوسط درآمد سالانه شغل طراحی داخلی حدود ۵۲٫۰۰۰ دلار ( قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – میزان متوسط درآمد سالانه شغل طراحی داخلی برای افراد تازه کار بین ۲۳٫۰۰۰ تا ۳۱٫۰۰۰ دلار، برای افراد با تجربه ۴۱٫۰۰۰ دلار و برای طراحان ارشد بیش از ۶۸٫۰۰۰ دلار می باشد.
برخی از طراحان داخلی معروف و موفق
پرویز پرگاری : فردی ایرانی و از مشهورترین طراحان داخلی جهان و دارنده شرکت شخصی طراحی داخلی در آمریکا
جولی اندرسون : طراح داخلی موفق و موسس شرکت طراحی مجدد اندرسون. او روش استفاده از وسایل قدیمی مشتریان، به جای خرید وسایل جدید و گران، در طراحی جدید منزل یا محل کارشان را مطرح و مورد استفاده قرار داد.
آوا رفیعی : دانشجوی انصرافی رشته طراحی داخلی و طراح داخلی موفق ایرانی .
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید